EÚ a USA ukončili štvrté kolo rokovaní o spoločnej obchodnej dohode

16.03.2014 Celý región

Brusel 16. marca (TASR) - Spojené štáty sú ochotné zrušiť doterajšie tarify v rámci dohody o voľnom obchode s Európskou úniou (EÚ). Uviedol to hlavný americký vyjednávač Dan Mullaney v reakcii na kritiku, že jeho strana sa dostatočne neusiluje o pokrok v rokovaniach. Informovala o tom agentúra DPA.

"Naším cieľom je dosiahnuť komplexnú a ambicióznu dohodu," vyhlásil Mullaney po skončení štvrtého kola rozhovorov, ktoré sa uskutočnilo tento týždeň v Bruseli.

Takzvaná dohoda o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP) by mala odstrániť všetky prekážky vo vzájomnej obchodnej výmene medzi USA a EÚ. Presnejšie, cieľom ambicióznej dohody je zrušiť colné poplatky a obmedzenia a zvýšiť obchodnú výmenu, a tým aj hospodársky rast EÚ a USA.

Ale európski predstavitelia vyjadrili nespokojnosť s ponukou taríf, ktoré Washington predložil Bruselu. A upozornili, že ponuka zo strany Bruselu bola oveľa ambicióznejšia. Colné tarify na oboch stranách Atlantiku momentálne dosahujú v priemere 4 %.

"Naším hlavným cieľom nie sú jednotlivé body, ale konečný výsledok rokovaní," dodal Mullaney.

Tímy vyjednávačov sa zatiaľ rozchádzajú na viacerých otázkach, ale Mullaney a jeho európski náprotivok Ignacio Garcia Bercero tvrdia, že po týždni diskusií v Bruseli dosiahli určitý pokrok.

Na štvrtom kole rokovaní sa zúčastnili aj zástupcovia podnikateľov, spotrebiteľov, odborov a environmentálnych skupín, aby predložili svoje stanoviská k návrhu dohody.

Politikov a podnikateľov znepokojila klesajúca podpora verejnosti na obchod stranách Atlantiku. Spotrebitelia v EÚ aj v USA majú totiž obavy z celej škály dôsledkov, ktoré dohoda prinesie, napríklad, že sa na ich trh dostane mäso zvierat, ktorým boli podávané hormóny.

Ďalšie kolo rokovaní by sa malo uskutočniť ešte pred letom vo Washingtone, presný termín však ešte nebol určený. Odhaduje sa, že sa ambicióznu dohodu pred rokom 2015 nepodarí uzavrieť.

Európski predstavitelia dúfajú, že rokovania získajú novú dynamiku po stretnutí amerického prezidenta Baracka Obamu s predsedom Európskej komisie José Manuelom Barrosom a prezidentom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom v Bruseli na budúci týždeň.
 

Vyberte región